Başlık: yield ratio
Yalnız Mesajı Göster
Eski 11-09-2007, 12:04   #3 (permalink)
eser
Grand Master

eser kullanıcısının avatarı

istanbul
Engineer

Onayladığı Mesaj Sayısı: 194
232 mesajı 328 onay aldı
Katkı Puanı: 598
eser eser eser eser eser eser

Verim Oranı = Yield Ratio

Ek bilgi;

Bir üretim diliminde tüketilmesi beklenen kaynaklarla, gerçekten tüketilen kaynaklar arasındaki ilişkiyi ve nedenlerini ortaya koyan oran.

İşletmelerin bir üretim sürecinde girdi olarak kullandığı kaynaklardan tam olarak yararlanamadığı, çeşitli nedenlerle de olsa, üretim hatlarında kayıplar meydana geldiği bilinmektedir. Tüketilen kaynakların “tüketim değerleriyle”, aynı kaynaklardan elde edilebilecek olan “potansiyel değerler” arasında oluşan farklılıklar ve en önemlisi bu farkların verisel analiz zorunluluğu her zaman bulunmaktadır. İşletmeler, verim oranı ölçümleriyle, “ne yapıyoruz”, “ne kadar iyi yapıyoruz”, “daha iyisi yapılabilir miydi” benzeri sorulara yanıt arayabilmektedirler.

İşletme yönetimleri, saptadıkları nedenleri ortadan kaldırmak, üretim kaynaklarının verimini artırmak amacıyla çalışmalar gerçekleştirmek zorunda kalırlar ve bu noktada verimlilik artırıcı yönetim tekniklerinin uygulanması gerekir.

Verim oranı;

Tüketilmesi beklenen kaynaklar (yararlı girdi)

Verim = -------------------------------------------------------------- x 100

Tüketilen Kaynaklar

Verim= Tüketilmesi beklenen kaynaklar (yararlı girdi)/Tüketilen kaynaklar

eşitliği ile ölçümlenmektedir. Tüm üretim faktörleri ve üretim girdileri bu eşitlik kullanılarak ölçülebilir ve elde edilen ile beklenen arasındaki oranlar ortaya çıkarılabilir.

Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla
Onaylar