|
Kelime Danış Karşılığı için öneri almak istediğiniz kelimeyi "Yeni Başlık" butonuna basarak açılan formun başlığına büyük harf ve noktalama işareti kullanmadan yazınız. Ayrıca doğru olduğunu düşündüğünüz öneriyi iletinin sağ alt köşesinde bulunan "onayla" butonu ile puanlandırabilirsiniz.
Tureng Sözlük iGoogle'da!
|
iGoogle ana sayfanıza eklediğiniz bu araç ile araç kutusuna girdiğiniz kelimeyi Tureng'de aratabilirsiniz.
|
02-05-2008, 19:16
|
#1 (permalink)
|
|
Admin
İstanbul
Tureng
Mesaj Onayı: 376
137 Mesajı 199 Onay Aldı
|
birine soru yöneltmek
?
|
|
|
|
02-05-2008, 22:30
|
#2 (permalink)
|
|
Master
Gaziantep
Çevirmen
Mesaj Onayı: 16
227 Mesajı 261 Onay Aldı
|
lay a question on/about
direct fiili de kullanabiliriz ama lay ile daha şıktır.
|
|
|
|
02-05-2008, 22:57
|
#3 (permalink)
|
|
Master
istanbul
UNEMPLOYED
Mesaj Onayı: 261
451 Mesajı 533 Onay Aldı
|
Alıntı:
ALI-KARABULUT tarafından gönderildi
lay a question on/about
direct fiili de kullanabiliriz ama lay ile daha şıktır.
|
lay ile daha şık degildir , ne diyorsun , nerede ogrendin ingilizceyi , kimden duydun boyle bir kullanimi , give me a break dude
|
|
|
|
02-05-2008, 23:56
|
#5 (permalink)
|
|
Master
istanbul
UNEMPLOYED
Mesaj Onayı: 261
451 Mesajı 533 Onay Aldı
|
Alıntı:
ALI-KARABULUT tarafından gönderildi
|
NO ONE USES "LAY "
THAT IS YOUR LITTLE WORLD
I HAVE LEARNED ENGLISH IN ENGLAND AND USA , NOT IN TURKEY,
YOU CAN PRETEND TO KNOW ENGLISH TO PEOPLE IN HERE BUT NOT TO ME BRO , NOT ME , I WON'T BUY IT
SANA SABAH AKSAM 24 SAAT INGILIZCE OGRETIRIM
UNIVERSITEMI OKUDUM ?: HAYIR
INGILIZCE OGRETMENI FALANMIYIM ? : HAYIR
TERCUMAN AYAKLARINAMI YATIYORUM ?: HAYIR
AMA UTANDIGIM , UZULDUGUM , ACIDIGIM BIR GRUP INSAN VAR KENDILERINI INGILIZCE BILIYORMUS GIBI SATAN ,
TURENG
EGER DOGRUYSAM BU YAZDIGIMI SILMEYIN , BEN BU SITEDE SADECE BELKI 4 VEYA 5 AY TAKILDIM , AMA O KADAR UKALA INSAN GORDUM KI INANAMAZSINIZ , KENDILERINI TERCUMAN ZANNEDEN , TERCUME ONERISI VEREN , INANILMAZ ,
BILMEMEK AYIP DEGIL
BILIYORMUS GIBI UKALALIK YAPMAK HAKKATEN AYIP.
NE TERCUMANLAR GORDUM , NE DOKTORLAR , NE MUHENDISLER , UNIVERSITE BITIRMIS , ROBERT KOLEJ MEZUNLARI , HATTA USA DE UNIVERSITEDE INGILIZCE OGRENMIS KISILER GORDUM , INGILIZ EDEBIYATI OKUMUS , O KADAR KOTU TERCUME YAPIYORSUNUZ KI ARKADAS , HAYRET EDIYORUM NASIL DIPLOMA ALDIGINIZA YA , BU GERCEKMI , TURKIYENIN GERCEGI BU MU ???????????? UTANIYORUM HEM SIZDEN HEM KENDIMDEN HEMDE ULKEMIN ACIZLIGINDEN . DAHA IYISINI YAPAMAZMIYIZ ???????????? ELBETTEKI YAPARIZ .
AMA BU SITEDE ISIMLERININ ALTINA UTANMADAN TERCUMAN DIYEN INSANLAR OLDUKCA BU OLMAZ .........................
KOTU OLAN VE TERCUMAN OLDUGUNU ZANNEDEN INSANLARIN ISIMLERINI SOYLESEM AYIP OLUR DEGILMI ?????????????????
EVET AYIP OLUR AMA NASIL OLUYORDA YAHU BEN TERCUMANIM DIYIP IS ISTIYOR BU KISILER , ?????????????????????????????????
BEN UTANIYORUM TERCUMANIM DEYIP TE IS ISTEMEYE ??????????????? BEN ISSIZ BIRIYIM VE BEN BANA VERILECEK BIR TERCUMENIN HAKKINI VEREMIYECEGIM DIYE IS ALMIYORUM , KABUL ETMIYORUM .
NIYE ?
BILMEDIGIMDENMI ?
HAYIR.
HEPINIZDEN IYI BILIYORUM "BELKIDE" , AMA SIZIN YAPTIGINIZ TERCUMELERI GORDUGUMDE SIZLERIN BIR UNIVERSITE NIN INGILIZCE BOLUMUNDEN MEZUN OLDUGUNUZU OGRENINCE HAKIKATEN NE KADAR KOTU BIR DURUMDA OLDUGUMUZU ANLIYORUM .UZULUYORUM .DIPLOMA ALMAK BU KADAR KOLAY MI TURKIYEDE ???????????????????????????? EGER EZBER ILE SANS ILE DIPLOMA ALIYORSANIZ VE BURAYA GELIP
YA SUNU BANA TERCUME EDEBILIRMISINIZ DIYEN LERE SOZUM
ARKADAS BU KADAR KOLAY CUMLELERI TURKCEYE VE YA INGILIZCEYE CEVIREMIYORSAN NASIL OLDUDA DIPLOMA ALDIN ?????????????????????
YADA NASIL OLUYORDA UTANMADAN BEN TERCUMANIM DIYORSUN YA ?????????????????????????????????????????????
NEREDEYSE UTANMASALAR "YES " NE DEMEK DIYE SORACAK OLAN KISILERI TANIDIM BU SITEDE AMA SORDUGUNDA BEN INGILIZCE TERCUME YAPIYORUM , BEN MUTERCIM IM , CART CURT DIYORLAR.
YANI BU SADECE UYANIK OLMNAKLA MI ILGILI ????????
HAKIKATEN BIRI GONLUNDEN KALBINDEN CEVAP VERSIN BANA.
TERCUMANLAR KIMLER OLMALI , ??????????????????
INGILIZCE BOLUMU BITIRMIS , DIPLOMA ALMIS AMA COK BASIT BIR CUMLEYI BILE ANLAMAKTA ACIZLIK CEKEN KISILER SORUM SIZE
HAKIKATEN
BEN TERCUMANIM DIYEREK , BEN CART CURT UNIVERSITESININ INGILIZCE BOLUMUNU BITIRDIM , BENIM NOTERLIKTEN TERCUMANLIK BELGEM VAR DIYEN AMA GELIP TE BURADA INANILMAYACAK KADAR BASIT BIR CEVIRIYI SORANLARA
UTANIN
ONCE INGILIZCEYI OGRENIN
DIPLOMANIZI HAKKEDIN
ONDAN SONRADA BURAYA GELIPTE
BU NEDEMEK YARDIM EDINDE TERCUMESINI YAPAYIM DIYE SORMAYIN ,
HAKIKATEN SORULACAK KELIMELER , CUMLELER VARDIR , AMA BAZEN OYLE SORULAR SORUYORSUNUZ KI KARDESIM
HAKIKATEN
SIZ NASIL OLDUDA DIPLOMA ALDINIZ ,
NASIL OLDUDA INUVERSITE BITIRDINIZ
NASIL OLUYORDA BEN TERCUMANIM , MUTERCIMIM DIYE TAKILIYORSUNUZ
NASIL OLUYORDA UTANMADAN BEN TERCUMANIM AYAKLARINA YATIP BIR YERE GIDIP IS ISTIYORSUNUZ ?????????????????
YUZSUZ MU OLMAK LAZIM ????????????????????????????/////
SOYLEYIN BENDE OGRENEYIM TURKIYEDE INSANLAR BIRBIRLERINI NASIL KERIZLIYOR.
|
|
|
|
03-05-2008, 00:31
|
#6 (permalink)
|
|
Member
ankara
student
Mesaj Onayı: 0
1 mesajı 2 kez onay aldı.
|
Bilemiyorum!
Sevgili Joeboss, yazdıklarına bazı noktalarda katılıyorum, bazılarına katılmıyorum. Öncelikle çok sert yazılar yazıyorsun; kırıcısın ve böyle yaparak kimseye meramını anlatamaz veya kimseye kendini dinlettiremezsin! Sana tavsiyem biraz daha yönlendirici, yapıcı bir dil kullanman; yıkıcı değil!
Üniversitelerin dil bölümlerden mezun olmuş, 4 yıl bu alanlarda ihtisas görmüş arkadaşların, senin tabirinle neredeyse 'yes'in anlamını soracak duruma gelmesi ve bu arkadaşların tercümanım diye iş yapması gerçekten üzücü bir durum. Bu durumun böyle olmaması gerekir. Evet sorulacak şeyler vardır, ama bu kadar basitleştirilmemesi lazımdır.
Diğer bir yandan bu insanlara "utanın, yüzsüzler, yıkılın gidin" gibi nitelikler kullanarak aşşalayıcı tavırlar sergilemek hiç doğru değil ve yakışık almıyor. Aslında bunun en büyük sorumlusu içinde bulunduğumuz sistemdir. Ben ilgili olduğum alanla ilgili örnek vermek istiyorum. Bugün herhangi bir üniversitenin ingilizce öğretmenliğine yerleşmek için öğrencinin çok yüksek bir puan alması gerekmektedir. Öğrenci YDS ve ÖSS'den gerçekten iyi puanlar alarak bu bölümü kazanmaktadır. Bu durumda ingilizcesi belli bir düzeye gelişmiştir ve üniversiteden mezun olduğunda önceki seviyesinin kat be kat ilerisinde olması gerekir. Gelin görünkü mezun olana dek öğrenci bildiklerinin zaten çoğunu unutmuştur. Üniversitede ingilizceye dair tek bir kelime öğretilmemiş ve ileride ingilizce öğretmenliği yapacak kişi sokaktaki vatandaştan farksız hale gelmiştir. Takip edilen müfredatlara bakarsanız derslerin çoğunluğunun formasyon derslerinden oluştuğunu, how to teach children english, how children learn languages, öğretim yöntemleri, almanca, fransızca gibi derslerden oluştuğunu görürsünüz. Evet belki bunların hepsi gereklidir; ancak daha öğrenciler öğretecekleri ingilizceyi tam olarak kavramamışlar, yazma-okuma-dinleme-konuşma gibi yeteneklerde oldukça zayıf iken bu derslerin gösterilmesi işte sizin bu yakınma nedeninizi ortaya çıkarmıştır.
Bunların hepsini bir yana bırakalım. Bugün ingilizce öğretmenliğinden mezun olanların atamaları kpss sınavında alınan puana göre yapılmaktadır. Bu sınavın bildiğiniz gibi ingilizceyle uzaktan yakından alakası yok! İngilizce öğretmenliği yapacak olanları seçme yönteminiz, onların matematik, tarih, türkçe ve diğer ilgisiz alanlarda yaptıgı netlere bakmaktır, ki bu sistem başlı başına yanlıştır. İşte bu yüzdendirki üniversiteye kapağı atanlar daha ilk günden ingilizceyle olan ilişkilerini kesmekte ve mezun olana kadar kpss, ales derken bu alandan iyice uzaklaşmaktadır.
Bu yüzden "ben ingilizceyi amerikada öğrendim, hepinizden de iyi bilirim" demek de haklısınız belki ama bunu yüzümüze çarpar gibi söylemeniz çok yanlış! Maalesef herkesin ingilizceyi sizin gibi amerikada, ingilterede öğrenme şansı yok! Bizler bu sistemin ürünüyüz ve eleştirmeye başlamadan önce asıl nedenlerini düşünmeliyiz.
Bu ülkenin her alanda olduğu gibi nitelikli ve kendini geliştirmiş ingilizce öğretmenlerine, tercümanlarına, dilbilimcilerine ihtiyacı vardır; ancak ne tercümanı, ne öğretmeni beklenen nitelikleri kazanmakta başarılı olamamaktadır.
Saygılar.[/size][/b][/b][/size][/b][/size]
|
|
|
|
03-05-2008, 10:56
|
#7 (permalink)
|
|
Master
Gaziantep
Çevirmen
Mesaj Onayı: 16
227 Mesajı 261 Onay Aldı
|
Alıntı:
joeboss tarafından gönderildi
NO ONE USES "LAY "
THAT IS YOUR LITTLE WORLD
I HAVE LEARNED ENGLISH IN ENGLAND AND USA , NOT IN TURKEY,
YOU CAN PRETEND TO KNOW ENGLISH TO PEOPLE IN HERE BUT NOT TO ME BRO , NOT ME , I WON'T BUY IT
SANA SABAH AKSAM 24 SAAT INGILIZCE OGRETIRIM
UNIVERSITEMI OKUDUM ?: HAYIR
INGILIZCE OGRETMENI FALANMIYIM ? : HAYIR
TERCUMAN AYAKLARINAMI YATIYORUM ?: HAYIR
AMA UTANDIGIM , UZULDUGUM , ACIDIGIM BIR GRUP INSAN VAR KENDILERINI INGILIZCE BILIYORMUS GIBI SATAN ,
TURENG
EGER DOGRUYSAM BU YAZDIGIMI SILMEYIN , BEN BU SITEDE SADECE BELKI 4 VEYA 5 AY TAKILDIM , AMA O KADAR UKALA INSAN GORDUM KI INANAMAZSINIZ , KENDILERINI TERCUMAN ZANNEDEN , TERCUME ONERISI VEREN , INANILMAZ ,
BILMEMEK AYIP DEGIL
BILIYORMUS GIBI UKALALIK YAPMAK HAKKATEN AYIP.
NE TERCUMANLAR GORDUM , NE DOKTORLAR , NE MUHENDISLER , UNIVERSITE BITIRMIS , ROBERT KOLEJ MEZUNLARI , HATTA USA DE UNIVERSITEDE INGILIZCE OGRENMIS KISILER GORDUM , INGILIZ EDEBIYATI OKUMUS , O KADAR KOTU TERCUME YAPIYORSUNUZ KI ARKADAS , HAYRET EDIYORUM NASIL DIPLOMA ALDIGINIZA YA , BU GERCEKMI , TURKIYENIN GERCEGI BU MU ???????????? UTANIYORUM HEM SIZDEN HEM KENDIMDEN HEMDE ULKEMIN ACIZLIGINDEN . DAHA IYISINI YAPAMAZMIYIZ ???????????? ELBETTEKI YAPARIZ .
AMA BU SITEDE ISIMLERININ ALTINA UTANMADAN TERCUMAN DIYEN INSANLAR OLDUKCA BU OLMAZ .........................
KOTU OLAN VE TERCUMAN OLDUGUNU ZANNEDEN INSANLARIN ISIMLERINI SOYLESEM AYIP OLUR DEGILMI ?????????????????
EVET AYIP OLUR AMA NASIL OLUYORDA YAHU BEN TERCUMANIM DIYIP IS ISTIYOR BU KISILER , ?????????????????????????????????
BEN UTANIYORUM TERCUMANIM DEYIP TE IS ISTEMEYE ??????????????? BEN ISSIZ BIRIYIM VE BEN BANA VERILECEK BIR TERCUMENIN HAKKINI VEREMIYECEGIM DIYE IS ALMIYORUM , KABUL ETMIYORUM .
NIYE ?
BILMEDIGIMDENMI ?
HAYIR.
HEPINIZDEN IYI BILIYORUM "BELKIDE" , AMA SIZIN YAPTIGINIZ TERCUMELERI GORDUGUMDE SIZLERIN BIR UNIVERSITE NIN INGILIZCE BOLUMUNDEN MEZUN OLDUGUNUZU OGRENINCE HAKIKATEN NE KADAR KOTU BIR DURUMDA OLDUGUMUZU ANLIYORUM .UZULUYORUM .DIPLOMA ALMAK BU KADAR KOLAY MI TURKIYEDE ???????????????????????????? EGER EZBER ILE SANS ILE DIPLOMA ALIYORSANIZ VE BURAYA GELIP
YA SUNU BANA TERCUME EDEBILIRMISINIZ DIYEN LERE SOZUM
ARKADAS BU KADAR KOLAY CUMLELERI TURKCEYE VE YA INGILIZCEYE CEVIREMIYORSAN NASIL OLDUDA DIPLOMA ALDIN ?????????????????????
YADA NASIL OLUYORDA UTANMADAN BEN TERCUMANIM DIYORSUN YA ?????????????????????????????????????????????
NEREDEYSE UTANMASALAR "YES " NE DEMEK DIYE SORACAK OLAN KISILERI TANIDIM BU SITEDE AMA SORDUGUNDA BEN INGILIZCE TERCUME YAPIYORUM , BEN MUTERCIM IM , CART CURT DIYORLAR.
YANI BU SADECE UYANIK OLMNAKLA MI ILGILI ????????
HAKIKATEN BIRI GONLUNDEN KALBINDEN CEVAP VERSIN BANA.
TERCUMANLAR KIMLER OLMALI , ??????????????????
INGILIZCE BOLUMU BITIRMIS , DIPLOMA ALMIS AMA COK BASIT BIR CUMLEYI BILE ANLAMAKTA ACIZLIK CEKEN KISILER SORUM SIZE
HAKIKATEN
BEN TERCUMANIM DIYEREK , BEN CART CURT UNIVERSITESININ INGILIZCE BOLUMUNU BITIRDIM , BENIM NOTERLIKTEN TERCUMANLIK BELGEM VAR DIYEN AMA GELIP TE BURADA INANILMAYACAK KADAR BASIT BIR CEVIRIYI SORANLARA
UTANIN
ONCE INGILIZCEYI OGRENIN
DIPLOMANIZI HAKKEDIN
ONDAN SONRADA BURAYA GELIPTE
BU NEDEMEK YARDIM EDINDE TERCUMESINI YAPAYIM DIYE SORMAYIN ,
HAKIKATEN SORULACAK KELIMELER , CUMLELER VARDIR , AMA BAZEN OYLE SORULAR SORUYORSUNUZ KI KARDESIM
HAKIKATEN
SIZ NASIL OLDUDA DIPLOMA ALDINIZ ,
NASIL OLDUDA INUVERSITE BITIRDINIZ
NASIL OLUYORDA BEN TERCUMANIM , MUTERCIMIM DIYE TAKILIYORSUNUZ
NASIL OLUYORDA UTANMADAN BEN TERCUMANIM AYAKLARINA YATIP BIR YERE GIDIP IS ISTIYORSUNUZ ?????????????????
YUZSUZ MU OLMAK LAZIM ????????????????????????????/////
SOYLEYIN BENDE OGRENEYIM TURKIYEDE INSANLAR BIRBIRLERINI NASIL KERIZLIYOR.
|
Size 'soru yöneltmek' işinin lay fiili ile de olurluğunu göstermek, bunu böyle kullanmış olanların da olduğunu göstermek için üşenmedim gidip Google'dan arama dahi yaptım, linkini verdim. Hâlâ kalkmış kim böyle İngilizce konuşuyor gibisinden devam etmişsiniz. Başkalarına karşı üslûbunuz Allahla kendi aranızda ama kendi canınıza yazık beyfendi, yapmayın nefsinize bu zulmü. Söylediklerinize yanıt vermeme gerek dahi yok, herşey ortada ama Nef'i'nin bir şiiri var ki zikretmeden geçemiyeceğim...
Tahir efendi bana kelp demiş
İltifatı bu sözde zahirdir
Malikî benim mezhebim zira
İtikadımca kelp tahirdir
Ayrıca tekrar edeyim 'lay questions' doğrudur. Meselâ biri bana 'stupidly laid questions' dese bunu 'aptalca yöneltilmiş sorular' diye tercüme ederim.
Yet again...
http://www.google.com.tr/search?hl=t...stions%22&meta
http://www.google.com.tr/search?hl=t...stions%22&meta
|
|
|
|
03-05-2008, 14:44
|
#8 (permalink)
|
|
Editör
Istanbul
Translator
Mesaj Onayı: 801
168 Mesajı 207 Onay Aldı
|
address quesitons
put questions
I'd like to put a question to the first speaker
ayrıca
soru yağmuruna tutmak ve soru bombardımanına tutmak için şunları öneriyorum.
bombard somebody with quesitons
fire questions
The children bombarded us with questions.
The interview panel fired questions at me from all angles.
|
|
|
|
03-05-2008, 15:26
|
#9 (permalink)
|
|
Editör
Istanbul
Translator
Mesaj Onayı: 801
168 Mesajı 207 Onay Aldı
|
Arkadaşlar
Tureng forum her alanda ve sektörde çalışan insanların yararlanması amacıyla kurulmuş olan bir başvuru kaynağıdır. Forumda deneyimli ve yıllardır çeviri yapan tercümanların yanında bu işe yeni başlamış, kendilerine çeviri yapmayı meslek olarak seçmiş, hevesli yeni mezunlar ve öğrencilerin de bulunuyor olması son derece doğaldır ve bu durum forumun kuruluş amacıyla herhangi bir çelişki teşkil etmemekle beraber forumun kuruluş amaçlarıyla birebir örtüşmektedir. Bu bağlamda insanların bilgi dağarcıklarını hedef alarak mesleki heveslerini baltalamayı amaç eden yorumlardan uzak durmanızı rica ediyoruz.
Bu durumları yaşamayı önlemek amacıyla yapılandırmış olduğumuz puanlama sistemi ile zaten kimin yorumlarının öncelikli olarak doğru olarak kabul gördüğü kimlerinkinin de hatalı veya bağlam dışı olabileceği kanısına ve kararına kendimiz varabiliriz. Bırakalım diğer forum kullanıcıları yapılan yorumların doğruluğuna veya yanlışlığına kendileri karar versinler.
Puanlama sistemini etkin biçimde kullanarak veya ileti sahibinin kişisel saldırı olarak algılayabileceği cevaplar yerine doğru olduğuna inandığınız cevabı yazarak forumun dokusuna uygun hareket etmiş olursunuz. Ayrıca kaldırılmasını elzem bulduğunuz mesajlar için ilgili mesajın sol alt kısmındaki şikâyet et butonu ile şikâyete konu olan durumu rapor edebilir veya doğrudan bizimle temasa geçebilirsiniz.
Sonuç olarak Tureng Forum’a katılım gösteren diğer kullanıcıların kapasitelerine, becerilerine ve birikimlerine yapılacak olası hakaretler ve aşağılamalar son derece talihsiz ve yersiz olup tarafımızdan da kabul edilemez olarak değerlendirilmektedir. Bundan sonraki girişlerinizde yukarıdaki hususları dikkate alacağınızı ümit eder hepinize iyi hafta sonları dilerim.
Özgür Süyel
Tureng
|
|
|
|
04-05-2008, 13:20
|
#10 (permalink)
|
|
TurKisH LioN
Istanbul/ErenKöY
TranCeLaToR/TeAcHeR
Mesaj Onayı: 305
373 Mesajı 472 Onay Aldı
|
Very well put, nothing to add more..
|
|
|
Bu başlığı görüntülemekte olan kullanıcı sayısı: 1 (0 üye, 1 konuk)
|
|
|
| Konu Araçları |
Bu Konuda Ara |
|
|
|
| Görünüm Modları |
Düzenli Mod
|
Gönderme Kuralları