Tureng Forum  

Geri   Tureng Forum > GENEL > Off Topic

Yeni Başlık Aç  Yanıtla

LinkBack Başlık Araçları Görünüm
Eski 12-08-2008, 20:07   #1 (permalink)
Grand Master

Mehmet Hascan kullanıcısının avatarı

IRELAND
Trans-Inter

Onayladığı Mesaj Sayısı: 280
418 mesajı 606 onay aldı
Katkı Puanı: 985
Mehmet Hascan Mehmet Hascan Mehmet Hascan Mehmet Hascan Mehmet Hascan Mehmet Hascan Mehmet Hascan Mehmet Hascan
çevirmenler yardımlaşma

Çevirmenler ve Çeviri Yapmak İsteyenler başlığı altınca onlarca çevirmen arkadaş ilan veriyor fakat forumda kelime ve çevirilere katkı sağlayan sadece belli başlı kişiler. Bu kendimize güvensizlikten mi kaynaklanıyor yoksa bildiğimi kendime saklayayım mantığı mı merak ediyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.
Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 12-08-2008, 20:53   #2 (permalink)
Grand Master

aywka kullanıcısının avatarı

İstanbul
Translator

Onayladığı Mesaj Sayısı: 67
107 mesajı 133 onay aldı
Katkı Puanı: 200
aywka aywka aywka

Sn. Hascan çok teşekkürler uzun zamandır değinmek istediğim bir konu...
İnsanlar sadece o anda ihtiyaçları olan bilgiyi alıp kaçıyorlar. Yani yeni "Newbie" arkadaşlardan bahsediyorum.
Forumda bilgiyi paylaşmalı hem bizi buluşturan bu platforma hem de birbirimize katkı sağlamalıyız.
Yegane amaç bu olmalıdır diye düşünüyorum.
Teşekkür ederim..

Onaylar
Eski 12-08-2008, 23:51   #3 (permalink)
Grand Master

IRELAND
Trans-Inter

418 mesajı 606 onay aldı
Mehmet Hascan Mehmet Hascan Mehmet Hascan Mehmet Hascan Mehmet Hascan Mehmet Hascan Mehmet Hascan Mehmet Hascan

aywka, teşekkürler.
Eski 13-08-2008, 01:46   #4 (permalink)
fossil
Guest

Alıntı:
Mehmet Hascan tarafından gönderildi Mesajı Görüntüle
Çevirmenler ve Çeviri Yapmak İsteyenler başlığı altınca onlarca çevirmen arkadaş ilan veriyor fakat forumda kelime ve çevirilere katkı sağlayan sadece belli başlı kişiler. Bu kendimize güvensizlikten mi kaynaklanıyor yoksa bildiğimi kendime saklayayım mantığı mı merak ediyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.
Mehmet, sanıyorum söylediğiniz iki etmen de etkili bu durumda. Ama benim kanım, güvensizliğin daha baskın olduğu yönünde. Ne yazık ki, bileşik kaplar kuramı gereğince; çevirmenlik "müessesesi" de gayet kaygan bir zemin ülkemizde. Çeviri kitaplar bir alem mesela. Fakat kitap çevirileri için verilen ücretleri bilince "ne kaa ekmek, o kaa köfte" ilkesinin işlediğini anlamak da zor değil. Yine sırf bu forumda yazılıp çizilenlere (uygun (?) fiyata çeviri yapanlardan; öğrencilere üç otuz paraya çeviri yaptıran (ve tabii ki on otuz paraya, en azından satan) çeviri firmalarına dair iddialara; bir günde 100 sayfaya kadar çeviri yapıyoruz ilanlarına kadar) bakarak bile; neden böyle olduğu hakkında bir yargıya varmak zor olmasa gerek.

Paylaşarak zenginleştiğimizi kavradığımızda, sorun zaten çözülmüş olacak. Ama biz görecek miyiz emin değilim doğrusu.
  Alıntı Yaparak Cevapla
2 kişi onayladı
Eski 13-08-2008, 12:48   #5 (permalink)
Grand Master

IRELAND
Trans-Inter

418 mesajı 606 onay aldı

Çok teşekkürler, Fossil.
Eski 13-08-2008, 12:53   #6 (permalink)
fossil
Guest

Asıl ben teşekkür ederim. Bu çok önemli konuya değindiğiniz için.
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 16-08-2008, 01:39   #7 (permalink)
Newbie

İSTANBUL
MEDİKAL ÇEVİRMEN

Onayladığı Mesaj Sayısı: 9
1 Mesajı 1 Onay Aldı
Katkı Puanı: 1
DURALTRANSLATIONS

Alıntı:
Mehmet Hascan tarafından gönderildi Mesajı Görüntüle

Herkese merhaba,

Kelime ve çevirilere katkı sağlayanları sadece bir fikir belirtenler olarak algılıyorsanız belki doğru düşünüyor gözükebilirsiniz ancak kelime ve cümle çevirilerini okuyup birşeyler öğrenenler ve mesajları onaylayanlar de bence katkı vermiş sayılmalı... ben her sorulan cümleyi veya kelimeyi ve önerilen çözümleri takip ediyorum ama her zaman öneride bulunmuyorum çünkü ya öneri de bulunacak kadar iyi bir fikir gelmiyor yada önereceğim cevap verilmiş bulunuyor... şimdi ben bu durumda katkıda nasıl bulunuyorum diye sorarsanız beğendiğim öneri veya önerileri onaylıyorum...arkadaşlara buradaki diğer arkadaşlarla ilgili olarak kendine güvensizlik veya paylaşım esirgeme teşhisi koyacak morali bulmalarına sebep olan onaylar da katkı vermedikleri düşünülen arkadaşlardan geliyor. Ayrıca öğrenci diye kimi zaman hakir gördüğümüz arkadaşlar arasından çok iyi çevirmenler çıkıyor. zaten bu öğrenci denilen çevirmenlerin iyileri özellikle mütercim tercümanlıkta okuyanlar birgün piyasanın baskın ve başarı düzeyi yüksek lider grubu olacaklar... bu kaçınılmaz sona kendinizi hazırlayın şimdiden bence..

Yanlış anlaşılmamak dileğiyle saygılarımla,

ÜMİT DURAL

Mesaj DURALTRANSLATIONS tarafından düzeltildi: 16-08-2008 01:40. Neden: düzeltilen imla hatası
Eski 17-08-2008, 01:05   #8 (permalink)
fossil
Guest

Alıntı:
DURALTRANSLATIONS tarafından gönderildi Mesajı Görüntüle
Herkese merhaba,

Kelime ve çevirilere katkı sağlayanları sadece bir fikir belirtenler olarak algılıyorsanız belki doğru düşünüyor gözükebilirsiniz ancak kelime ve cümle çevirilerini okuyup birşeyler öğrenenler ve mesajları onaylayanlar de bence katkı vermiş sayılmalı... ben her sorulan cümleyi veya kelimeyi ve önerilen çözümleri takip ediyorum ama her zaman öneride bulunmuyorum çünkü ya öneri de bulunacak kadar iyi bir fikir gelmiyor yada önereceğim cevap verilmiş bulunuyor... şimdi ben bu durumda katkıda nasıl bulunuyorum diye sorarsanız beğendiğim öneri veya önerileri onaylıyorum...arkadaşlara buradaki diğer arkadaşlarla ilgili olarak kendine güvensizlik veya paylaşım esirgeme teşhisi koyacak morali bulmalarına sebep olan onaylar da katkı vermedikleri düşünülen arkadaşlardan geliyor. Ayrıca öğrenci diye kimi zaman hakir gördüğümüz arkadaşlar arasından çok iyi çevirmenler çıkıyor. zaten bu öğrenci denilen çevirmenlerin iyileri özellikle mütercim tercümanlıkta okuyanlar birgün piyasanın baskın ve başarı düzeyi yüksek lider grubu olacaklar... bu kaçınılmaz sona kendinizi hazırlayın şimdiden bence..

Yanlış anlaşılmamak dileğiyle saygılarımla,

ÜMİT DURAL
Sanıyorum iki kavramı ayırmak gerekiyor: Yardımlaşmak ve yararlanmak. Mehmet Hascan da, eğer doğru anladıysam, herkes yararlanıyor ama katkı koyanlar aşağı yukarı hep aynı kişiler diyordu. Kendisine katıldığımı zaten belirtmiştim. Siz onay vermeyi katkı koymak olarak görüyorsanız mesele yok. Kendi anlayışınız çerçevesinde gereğini yerine getirmişsiniz demektir.

Öğrenciler meselesine gelince; kimsenin öğrencileri hakir gördüğü yok, tamamen başka bir şeyden; öğrencilerin durumundan istifade edildiğinden bahsediliyor. Mütercim tercümanlık mezunu arkadaşların çok nitelikli tercümanlar olduğu/olacağı tabiidir. Ve işini iyi yapmayanlarımızın gelecekte kendilerini zor durumlara hazırlamaları hakikaten gerekir, haklısınız.

Bir de şu önemli kanımca. Burada açılan tartışmaları kişiliklerimize yönelik şeylermiş gibi algılayıp polemiğe girişmek yerine, tartışmaları üretkenliğe neden olacak bir iyi niyetle sürdürmek hepimizin yararına olacaktır. Burada kimse kimseyi şahsen tanımıyor, kimsenin kimseye şahsi gıcığı olamaz neticede. Değil mi?
  Alıntı Yaparak Cevapla
2 kişi onayladı
Eski 17-08-2008, 05:18   #9 (permalink)
Grand Master

terceman kullanıcısının avatarı

Bandırma
Anarquista

Onayladığı Mesaj Sayısı: 49
213 mesajı 322 onay aldı
Katkı Puanı: 416
terceman terceman terceman terceman terceman

Mehmet, sen bahsettiğin durumdan rahatsız olmuşsun varsayarak bir şeyler yazacağım. Ben - hiç tevazu göstermeden - Tureng projesine başından beri en çok katkı sağlayanlardan biri olarak birilerinin foruma anlık geliş gidişleri, yangından mal kaçırmaları ve herhangi bir sebepten bildiklerini veya bildiklerini düşündüklerini saklı tutmalarından rahatsız olmuyorum. Aksine bu tür bir hareketi fazlasıyla erdemli buluyorum. "Bilmiyorsam ya da bilmediğimden eminsem (bildiğimden emin değilsem) susmalıyım" yararlı bir insan hareketi (hareketsizliği). Nitekim dünyada o kadar çok kendisi bir xxx bilmeyip bileni dövme cüretini gösteren zavallı var ki bahsettiğin şahısları o bakımdan takdir ediyorum.

Tureng Projesi'ne aktif katılım hadisesine dönersem, bu bence her babayiğidin harcı olan bir iş değil. Zaman zaman insanın bunlarla bu kadar uğraşması için manyak olması lazım diyorum kendime. Bir nevi imkansızın peşinden koşturuyoruz. Ama her daim gerçekçiyiz çünkü bilgi ve becerilerimizin gücüne güveniyoruz. Ernesto felsefesi. İnsanlara, çevirmenlere, işi olanlara (işte bahsettiklerin) ışık taşıyoruz. Kimimiz bundan sevap kazandığını düşünmenin, kimimiz insanlığa hayırlı bir iş yapmanın, çoğumuz her ikisinin verdiği mutlulukla kendimizden geçiyoruz. (Ben profesyonel bir çevirmen olarak kendimi müthiş geliştiriyorum ve çok değerli bir veritabanını kullanabilmenin avantajına seviniyorum.)

Aslında senin sorgulaman benim gibi işi mantıksal duygusal yorumlarla uzatmak yerine "bu masum bir çağrıdır, o kadar" sözleriyle de karşılanabilir. Ben diyorum ki bu düğünde isteyen ortaya çıkıp döktürsün isteyen kenardan alkış tutsun isteyen hayırlı olsun deyip ayrılsın. Bence biz işimize bakalım. Daha çevrilecek çoook sonuçsuz ve imkansız var.

Saygı, sevgiyle...

Eski 17-08-2008, 09:51   #10 (permalink)
Grand Master

Bora Kılıç kullanıcısının avatarı

Istanbul/ErenKöY
KraL GS

Onayladığı Mesaj Sayısı: 662
601 mesajı 797 onay aldı
Katkı Puanı: 1282
Bora Kılıç Bora Kılıç Bora Kılıç Bora Kılıç Bora Kılıç Bora Kılıç Bora Kılıç Bora Kılıç Bora Kılıç

Maalesef milletimiz armut piş ağzıma düş zihniyetinde (beleşçi) olduğu için bunlar hep olacaktır. Biz gene bildiklerimizi paylaşmaya devam edelim, birşeyler öğretmeye, insanları eğitmeye, bilgilendirmeye devam edelim...

Eski 17-08-2008, 19:12   #11 (permalink)
Grand Master

IRELAND
Trans-Inter

418 mesajı 606 onay aldı

Hepinize yorumlarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar.
Yeni Başlık Aç  Yanıtla

Bu başlığı görüntülemekte olan kullanıcı sayısı: 1 (0 üye, 1 konuk)

Başlık Araçları
Görünüm

Gönderme Kuralları
Başlık Açamazsınız
Yanıt Gönderemezsiniz
Dosya Ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı Düzenleyemezsiniz

BB code kullanabilirsiniz
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
AçıkTrackback
Açık Pingback
AçıkRefback

Benzer Başlıklar
Başlık Başlığı açan Forum Yanıt Son Mesaj
Teknik Çevirmenler ve Tercümanlar Tureng Çevirmenler ve Çeviri Yapmak İsteyenler 4 18-08-2008 16:23
Türkçe -Almanca Çevirmenler Aranıyor Tureng-Özgür Çeviri İşleri ve Çeviri Bürosu İlanları 6 17-04-2008 13:53
toplumsal yardımlaşma Tureng-Özgür Kelime Danış 3 19-03-2008 14:38
sosyal yardımlaşma ve çocuk esirgeme kurumu Tureng-Çağla Kelime Danış 2 20-02-2008 13:04
Bulgarca çevirmenler aranıyor Tureng-Çağla Çeviri İşleri ve Çeviri Bürosu İlanları 2 09-02-2008 17:18

Forumda yayınlanan kelimeler, karşılıkları ve yapılan yorumlar, yazılar, makaleler kaynak gösterilse dahi izinsiz kullanılamaz.