Bir dönem -hatta hala- Google arama motorunun 5. aramaya kadar ücretsiz, sonraki aramalarda ücretli olacağı söylentisi dolaşıyordu. O esnada aklıma gelen şuydu: aman Google'a mı kaldık başka arama motorları yok mu ? "bing, yahoo! vs."
Sonra da aşağıdaki haberi okumuştum:
http://www.ntvmsnbc.com/id/25008584/
Evet, Tureng bizim için değerlidir ve yadsınamaz derecede kalitelidir. Kendine has özellikleriyle benzerlerinden bir adım öndedir ancak ortalama bir internet kullanıcısı herhangi bir üyelik ücreti ödemeyeceği gibi serbest çevirmenler (freelancers) de bu ücreti ödemeye yanaşmayacaktır kanısındayım. Bir de şirketlerde çalışan çevirmenleri düşünün. (Patronlar, büyük ihtimalle bir sözlük için üyelik ücreti ödemeyi düşünmezler ve çevirmenleri alternatif kaynaklar aramaya yöneltirler.)
Kullanıcılar "zaten internet erişim ücreti ödüyoruz, bir de içerik için ücret mi verelim" düşüncesinde olduklarından, ilave ücret talep eden uygulamalardan uzaklaşmakta ve ücretsiz uygulamalara doğru kaymaktalar. Örn: ücretli online mmrpg (massively multiplayer online role playing games) oyunları.
Öncelikle cem54'ün yapılan densizliklerle ilgili yorumlarına katıldığımı söylemeliyim. Ben de tureng'in sıkı kullanıcılarındanım. Fakat malesef yukarıdaki haberde de vurgulandığı üzere internet üzerindeki içeriğe ücret ödemeyi tercih etmem, bu çok sevdiğim tureng olsa bile.
Umarım bağış ve reklam sistemi tureng'i sağlıklı yaşatmaya devam eder de ben de bir çevirmen olarak tureng'i kullanmaya devam ederim.
Saygılar.